Pátek, 14 března, 2025
bydlení

Není čokoláda, jako čokoláda

on

Noční můra dietologů i těch, kteří diety drží. Právě tak je čokoláda vykreslována. Sladká lahůdka přece nemůže být prospěšná pro tělo! Platí to ale o každém druhu čokolády? A co když obsahuje látky, které naopak našemu tělu chybí?

Čokoláda jako nezdravá potravina

Málokterá sladkost a málokterá spižírna se bez ní obejde. Čokoláda se od 16. století, kdy se v Evropě objevila poprvé, stala doslova fenoménem. A výroba různých druhů na sebe nenechala dlouho čekat. Hořkou, mléčnou, bílou nebo oříškovou zná snad úplně každý. Vedle toho existují různé specialitky pro opravdové fajnšmekry, například s přesně stanoveným obsahem kakaové složky nebo se speciálními ingrediencemi.

Čtěte také:

TYTO znamení to mají jisté: TENTO rok si najdou LÁSKU svého života! Jste mezi nimi i vy?

Na druhou stranu nelze nezmínit ani druhou stranu spektra v podobě levných kakaových pochoutek a jiných náhražek. Sladká hnědá hmota plná ztužených tuků v jejich podání nemůže být ničím jiným než nezdravou potravinou. Ani kvalitní čokoláda přitom samozřejmě není základním stavebním kamenem zdravého jídelníčku. Potravina, která ve 100 gramech obsahuje v průměru 38 gramů tuku jí ani být nemůže. Obsah cukru je samozřejmě v různých druzích čokolád různý. Existují i takové, kam se cukr nepřidává vůbec. Běžné druhy čokolád ale často obsahují i více než 60% cukru. Právě vysoké množství jednoduchých cukrů a tuků stojí za energetickou hodnotou vysoce přes 2000 kJ na 100 gramů čokolády.

Přínosy některých druhů čokolády

Klasik ale říká, že neexistují nezdravá jídla, ale jen nezdravá množství. A to je jistě fakt, stejně jako to, že i v čokoládě můžete najít látky, které třeba sportovci ocení. Leckdy se dokonce doporučuje i jako zajímavá potravina pro kulturisty. A to je co říct, protože právě kulturisté si jídelníček hodně hlídají. Dozvíte se tu mimo jiné to, že kakao je skvělým zdrojem antioxidantů. Hořká čokoláda tak pomáhá bojovat s volnými radikály v našem těle. Bílou si ale v tomto hledu moc nepomůžete. Stejně tak lze hovořit třeba i o flavanolech, které blahodárně působí na lidské srdce. Kakaové máslo obsažené v kvalitní čokoládě pak pomáhá srovnat hladinu cholesterolu v krvi. Dobrá hořká čokoláda v rozumném množství tedy rozhodně může našemu organismu prospět.

A prospívat čokoládou nemusíte jen svému organismu. Už nákupem čokolády můžete udělat dobrý skutek. Vyberete-li si například v nabídce Mountain Gorilla Coffee, přispějete i organizaci Gorilla Doctors. Ta v pralesích střední Afriky pečuje o zdraví a životy posledních horských goril. Čokoláda tak pomáhá i živočišnému druhu, který naši planetu obývá v počtu posledních několika stovek jedinců.

- Komerční sdělení -PR článek

Už jste četli?

Odšťavňovač na citrusy Hurom: Maximální chuť a vitamíny v každé kapce

0
Pokud milujete čerstvě vymačkané ovocné šťávy plné vitamínů a přirozené chuti, odšťavňovač na citrusy Hurom je ideálním pomocníkem do vaší kuchyně. Tento moderní přístroj...